Achtergrond informatie

  • De wetenschap van de haptonomie is de grondslag voor de haptotherapie. Onder haptonomie wordt de theorie van het gevoel en het gevoelsleven verstaan. Ze bestudeert de ontwikkeling van het gevoelsleven en in ruimere zin de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen. De haptotherapie spreekt de vermogens van de tast aan om de cliënt in staat te stellen zich beperkende patronen bewust te worden, deze los te laten en zijn mogelijkheden uit te breiden om zichzelf te kunnen zijn (uit: brochure VVH)
  • Haptotherapie beoogt het herstel van het voelen. Van het werkelijk in contact zijn met jezelf, je situatie en je omgeving. Haptotherapie leert je voelen dat je lichaam je een heleboel vertelt. Over wat je wilt en wat je kompas is. Over wat goed voelt en wat niet, en daar naar kunnen handelen (uit: folder VVH).
  • De VVH is de beroepsvereniging van haptotherapeuten.
  • Positiebepaling is een oefening waarin je kunt onderzoeken welke positie je inneemt ten opzichte van jezelf en anderen. Hoe ga je om met afstand en nabijheid, hoeveel ruimte neem je in en hoeveel ruimte heb je nodig. Kan je makkelijk in beweging komen, kan je ook stilstaan?
  • Aanraking is het meest directe contact van mensen. Iemand aanraken zegt vaak meer dan woorden, je laat de ander voelen dat je er bent, je ontmoet iemand op gevoelsniveau. Het is geen fysiek aanraken, het lichaam is in de aanraking zoals die in de haptotherapie wordt toegepast, de ontmoetingsruimte met jezelf en met de ander.